Haberler

  • Haberler: 8.07.2020
  • Sayı: 2893

SİLLE SANAT SARAYINDA “FOTOĞRAF” KONUŞULDU

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 kaynaklı salgın hastalık Coronavirüs süreci yaşamın her alanında farklı ve yeni arayışlar başlattı. Sosyal ve ekonomik birçok alanda olduğu gibi kültür ve sanat faaliyetleri de bu zor şartlar altında devam etti. Diğer dallarda olduğu gibi fotoğraf sanatı da organize edilen etkinliklerle sürece dahil oldu.

Merkezi Konya’da bulunan Sille Sanat Sarayı da düzenlediği etkinlikler, yarışmalar, sanal sergiler, sanal eğitimler ve interaktif ortamda misafir ettiği özel konuklarla 2020 yılının ilk altı ayını ve pandemi sürecini dolu dolu ve yoğun bir şekilde geçirdi. Bu bağlamda sezonun son konuğu aynı zamanda Sille Sanat Sarayının da kurucusu olan ve Türk Fotoğrafında önemli bir yere sahip olan Reha Bilir oldu.

Fotoğraf severler Sille Sanat Sarayının sanal ortamda haftalık olarak düzenlediği buluşmaları ilgi ve yoğun katılımla takip etti. Salı günleri düzenlenen etkinlikler özellikle salgın hastalık sürecinde önemli bir boşluğu doldurmuş oldu. Konu hakkında bilgi veren Reha Bilir, pandemi sürecinde birçok dernek ve grubun tersine faaliyet sayılarını ve çeşitliliğini artırdıklarını belirtti. Salı buluşmalarını Nisan ayı başından beri düzenlediklerini ifade eden Bilir, bu toplantı ile salı buluşmalarına ara vereceklerini, diğer faaliyetlerin ise süreceğini söyledi.

Bu haftaki salı toplantısının konuğu Reha Bilir olunca, sanatçının fotoğraf serüveni, Türk fotoğrafına katkıları, aldığı ödüller, jüri üyelikleri ve uluslararası alanda Türk fotoğrafına kazandırdıkları konuşuldu. Yarım asra yakın fotoğraf camiasının içinde olduğunu hatırlatan Reha Bilir, ışığın peşinde fotoğraf sanatına katkı sağlamak için çaba sarf ettiğini vurguladı. Katılımcıların Reha Bilir hakkında düşündükleri, hisleri ve onunla olan anılarını anlatması ile neşeli anlar yaşandı.

Toplantının diğer bölümünde Sille Sanat Sarayının tarihi, etkinlikleri, ulusal ve uluslararası ilişki ve bağlantıları, başlangıçtan bugüne geçirdiği süreçler ana konu olarak ele alındı. 2011 yılında Konya’nın tarihi beldesi Sille’de kurulan Sille Sanat Sarayı fotoğraf adına birçok çalışma ve etkinliği yapmaya devam ediyor. Dernek ya da vakıf gibi resmi bir kurum kimliğinde olmayan Sille Sanat Sarayı özellikle fotoğraf sanatı çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren bir sanat topluluğu olması dikkat çekiyor. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP'a bağlı ILFIAP topluluk olan Sille Sanat Sarayı aynı zamanda FIAP'ın Türkiye'deki iki sergi salonundan biri olarak etkinliklerini sürdürüyor. Gerek ülke içinden gerekse yurt dışından üç yüzü aşkın üyesi bulunan topluluk her yıl düzenli olarak yaptığı üyeler buluşması, Sarayın Sultanları buluşması gibi toplantılarla bir araya geliyor. Üyeler arası yarışmalar, gösteri yarışmaları sonucu verilen "Seyit Ali Ak Kupası", kısa video yarışmaları ile kazanılan "Yurdagül Özsavaşçı Kupası" ise grubun dikkat ilgi çeken diğer faaliyetleri arasında yer alıyor.

Etkinlik boyunca fotoğraf sanatı üzerine de fikir alışverişinde bulunan katılımcılar Reha Bilir’in tecrübelerini de dinleme imkânı buldular. İyi fotoğraf çekmenin ipuçları, konuyu belirleme, çekim anı, çekim sonrası düzenleme gibi birçok konuda görüşlerini paylaşan Reha Bilir, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

Faaliyet boyunca daha çok fotoğraf üzerine konuşan Reha Bilir, sivil hayatı ile de ilgili bilgiler verdi. Aynı zaman da başarılı bir fotoğraf Sanatçısı da olan eşi Şadiye Bilir için hazırladığı sunum ise gecenin sürprizi oldu. Üç saati aşkın devam eden program ilgi ile takip edildi. Bir sonraki sezon ve toplantı için sözleşen katılımcılar şükranlıklarını dile getirerek ayrıldılar.