Haberler

  • Haberler: 7.07.2015
  • Sayı: 4865

 Sille Sanat Sarayı'nda fotoğraf eğitim seminerlerine katılanlar arasında düzenlediğimiz "DOKU" konulu fotoğraf yarışması sonuçlandı. Seçiciliğini onursal üyemiz Ömer YAĞLIDERE'nin yaptığı yarışmada Hakan BAHÇECİ birincilik ödülünü kazanırken, Rabia DEMİREL ikinci, Mürüvvet AÇIKGÖZ üçüncü oldular.

 Ayrıca Mürüvvet AÇIKGÖZ, Melih ALPERENOĞLU ve Münire Hadiye ATEŞ'in fotoğrafları da sergi için seçildi. 

    Buna göre 2015 yılı ikinci yarışma sonucunda puan durumu şöyle; 

    Hakan BAHÇECİ - 9 

    Melih ALPERENOĞLU - 5

    Mürüvvet AÇIKGÖZ - 4

   Rabia DEMİREL - 3

    Hadiye ATEŞ - 3 

   Güray KIRBIYIK - 2

   Seyit KARAGÜNEY - 1

 Yarışmanın seçiciliğini yapan Ömer YAĞLIDERE, yarışmanın ödülü olarak Hakan BAHÇECİ'ye imzalı "KOÇERLER" kitabını gönderecek.

 Ömer YAĞLIDERE'nin değerlendirme ile ilgili ayrıntılı yazısı şöyle;

 Sevgili dostum Reha Bilir’in SSS son dönem fotoğraf kursiyerleri arasında düzenlenen “doku” konulu yarışmada seçicilik yapmamı isteğini memnuniyetle kabul ettim.

 Yaklaşık 15 sene önce bir fotoğraf derneğinin kursiyeri olarak sevgili Güven Aktaş’ın seçiciliğini yaptığı bir yarışmada bir fotoğraflarımın birinci ve üçüncü seçilmesi ile hissettiğim mutluluğu hatırlayınca,  fotoğrafları seçilen arkadaşlarımın hissedeceği mutluluğu tahmin ediyorum.

 Fotoğraf yarışmalarında konu belirlenmesi aslında sınırlayıcı gibi düşünülse de kişinin yaratıcı düşüncesini zorlayarak daha ilginç / güzel sonuca / fotoğrafa ulaşmalarını teşvik eder diye düşünüyorum.

 Ancak fotoğrafın henüz başında olan ve belki de ilk kez böyle bir değerlendirmeye katılan arkadaşlarımın fotoğraflarına baktığımda; öncelikle teknik – kompozisyon – yerleştirme – denge - ışığın kullanımı gibi temel unsurlarla birlikte değerlendirerek “denge” konusunu biraz daha geniş bir çerçeveden yorumladım.

 Bütün bunların sonucunda;
“Doğru yanal ışık kullanımı yüz ve kapı üzerinde üçüncü boyut hissinin oluşturulması, kadının gözlerinde yansıyan ışığın kadının yüzüne odaklanmayı sağlaması, ana konu olan kadının sağ 1/3 oranına yerleştirilmesi (altın oran) ve bakış yönünde belirgin bir boşluk bırakılması, kadının yerleştirildiği yerde arkanın koyu-siyah renkli olması nedeniyle ön plana çıkmış olması, leke olarak bakıldığında dengeyi sağlayan soldaki üzeri işlemeli kapının Anadolu kültürünü yansıttığı ve kıyafeti ile Anadolu insanını anlatan kadın portresi ile uyumlu olması” nedeniyle (04) - 2 nolu fotoğrafı birinciliğe;

 Konunun yerleşiminde ana konu olan lâle bahçesinin fotoğraf üzerinde daha fazla yer işgal edecek şeklide 2/3 alt bölüme, bulutlarla kaplı olan gökyüzünün 1/3 üst kısıma yerleştirilmesi (altın oran), ufuk çizgisinin alt ve üst kenara paralel / dengeli yerleştirilmesi, fotoğrafın oluşturduğu dinginlik hissi nedeniyle (02)-1 no’lu fotoğrafı ikinciliğe;

 Ana konu olan çocuğun altın noktaya yerleştirilmesi ve hareket yönünün boş bırakılması, fonu oluşturan çiçek tarlasının diagonal çizgiler halinde yerleştirilmesi, bakış yüksekliğini yukarıdan bakış şeklinde seçerek ana konu olan çocuğun daha sade olan zemin (çiçek tarlası) üzerine düşürülmesi nedeniyle  (03)-3 no’lu fotoğrafı üçüncülüğe;

 Ayrıca (01)-1, (03)-1 ve (05)-3 no’lu fotoğrafları sergileme grubuna değer gördüm. (01)-1 no’lu fotoğrafta çiçeklerin düzeni ve renkleri bir grafiksel arayışı göstermesine rağmen bir doku oluşturmaması ve sol üstte kadraja dahil olan ağaçlar; (03)-1 no’lu fotoğrafta kadraja dahil olan yemenilerin bir doku oluşturmasına rağmen çekim sırasında muhtemelen uzun pozlama ya da makinenin hareketine bağlı bir netsizliğin oluşması, (05)-3 no’lu fotoğrafta ana konu olan boru gurubunun perspektif etkisiyle simetrik olarak orta hatta doğru yaklaşmasına rağmen gökyüzünde konuyu çerçeveleyerek üçüncü boyut hissi vermesi beklenen üstteki kemerin kesilerek üst köşelerde sadece siyah bir leke olarak bırakılması eksik gördüğüm hususlardır.

 Bu sıralama ve seçki tamamen benim fotoğrafik bilgi birikimim, tecrübem ve beğenimle oluşmaktadır. Bir başka seçicinin birikim – beğeni – tecrübesi ile farklı fotoğraflar ve sıralamanın oluşması mümkündür.

 Bu nedenle fotoğrafları seçilmeyen arkadaşlarımın üzülmemesini ve daha başarılı fotoğraflar için fotoğraf çekmeye devam etmelerini ve ustaların işlerini izlemelerini tavsiye ederim.

 Tüm kursiyer arkadaşlarıma başarılı bir fotoğraf yaşantısı diliyorum.

                                                                                                                                                               Ömer Yağlıdere

EFIAP, Hon.GiFOD, Hon.APBM, Hon.SSS, Hon.PESGSPC, Hon.ICS 

Birincilik Ödülü - Hakan BAHÇECİ  -04 (2)

İkincilik Ödülü - Rabia DEMİREL -02 (1)

Üçüncülük Ödülü-  Mürüvvet AÇIKGÖZ -03 (3)

Sergileme - Melih ALPERENOĞLU -01 (1)

Sergileme - Münire Hadiye ATEŞ - 05 (3)

Sergileme - Mürüvvet AÇIKGÖZ - 03 (1)